Mijn winkelwagen

Sluiten

VOEDINGBALANS IN DE WINTER

Gepubliceerd op 16 maart 2018

De winter is op haar retour. Veel amateurrenners kijken met een schuin oog naar buiten. Het begint te jeuken, weer lekker de weg op na weken op de trainer. Of misschien behoor jij tot het soort dat altijd buiten fietst? Hoe dan ook, bij fietsen in koude omstandigheden is voeding nog belangrijker dan normaal. Club-sportdiëtist Rob komt met tips voor een goede weerstand.

Belangrijk bij voeding is dat je voeding neemt met genoeg voedingsstoffen. Hieronder vallen onder andere genoeg koolhydraten, eiwitten en vetten. Deze stoffen aanvullen met vitamines en mineralen en dan heb je de juiste balans. Dit kun je uit je dagelijkse voeding houden, red je dat niet? Vul dit dan aan met supplementen of ondersteun jouw weerstand met Echinaforce van A. Vogel.

Je weerstand tijdens uren op de fiets

In het najaar, winter en begin voorjaar kan het wel eens koud zijn op de fiets. Wat renners dan vaak doen is lekker trainen, maar vergeten door de kou te drinken. Daarnaast kan het zo koud zijn dat je niet makkelijk bij je zakjes komt en dus minder eet op de fiets.

Na het trainen, kom je lekker thuis, neem je snel een warme douche om weer op temperatuur te komen én dan ga je zo snel mogelijk eten, het liefst binnen 30 minuten na inspanning. Want je kunt je voorstellen dat je na het fietsen inmiddels goede trek hebt gekregen. Wat heeft dit als gevolg: het vernietigen van je weerstand. Want tijdens het fietsen breek je je weerstand af, vul je dit niet aan door middel van voeding tijdens het fietsen, dan put je de energiebron (glycogeen) verder uit. Dit moet je dus zien te voorkomen en goed blijven eten en drinken tijdens het fietsen.

Gewicht

Veel renners denken ook dat je in de winter de kilo’s moet verbranden om fit aan de start van het seizoen te staan. Maar let op, doe dit op een goede verstandige manier! Zorg ervoor dat je goed in balans blijft, het zogenaamde jo-jo-effect is niet goed voor je. Voornamelijk als het koud is, want anders gaat dit ook ten kosten van je weerstand en herstel je minder door alle inspanningen die je doet. Want naast het fietsen heb je waarschijnlijk ook nog werk, een gezin of school die veel energie vragen.

Vitamine D

Vitamine D heeft invloed op je immuunsysteem. Is het nou net het geval dat je in de periode oktober-maart bijna geen vitamine D aanmaakt. We krijgen deze vitamine namelijk door middel van zonlicht en die is nogal gering in Nederland tijdens de winter.

Drinken

Naast eten is drinken ook van belang. In totaal bestaat je lichaam tussen de 60 tot 70% uit vocht. Elke percentage die jij verliest tijdens inspanning heeft invloed op je lichaam. Hoe kleiner je dit houdt, des te beter voor je lichaam en prestatie. Wielrenners mogen maar 1,5 tot 2 procent vocht verliezen tijdens inspanning. Na de inspanning moet dit meteen aangevuld worden. Probleem in de winter is, dat veel renner vergeten te drinken omdat het koud is. Let hier dus op.

Profrenners

Wegrenners moeten zorgen dat zij op gewicht blijven tijdens de winter en eventueel geleidelijk afvallen. Het seizoen begint met klassiekers, waarbij de specialisten de grotere renners, met veel kracht en explosiviteit, zijn in het peloton. Later in het seizoen komen de klimgeiten en ronderenners om de hoek kijken. Ook zij moeten niet teveel afvallen, want de reserves hebben ze hard nodig in meerdaagse koersen.

Voeding is goed om de gaten te houden. Blijf in balans in je voeding en gewicht en dan fiets jij er prima doorheen.