Winkelwagen

Drie strepen keren terug op het BEAT shirt

Blog /  4 min  /  door Herman ten Kate & Edwin Gulickx

The stripes are back! BEAT Cycling Club rijdt vanaf 2023 weer in een shirt met drie strepen op de voorkant. Terug naar de basis dus, want toen de club werd opgericht in 2016 begonnen we in een iconisch turquoise shirt met drie zwarte strepen.


Het nieuwe design is een knipoog naar het verleden. Maar vooral een ode aan de pioniers die vanaf 2016 hebben meegebouwd aan de eerste professionele wielerclub ter wereld en alle wielrenners die in die jaren daarna het clubshirt met trots hebben gedragen. 

"Het nieuwe design is een knipoog naar het verleden."

Een design uit het clubarchief

Heel nieuw is het design eigenlijk niet. Sterker nog: dit is het oudste design van het BEAT clubshirt dat er bestaat. Toen we aan het nadenken waren over de nieuwe clubcollectie, kwamen we in het clubarchief een aantal oude documenten tegen. Dit zijn de eerste documenten die de identiteit van BEAT voor altijd zouden gaan bepalen. Hierin werden bijvoorbeeld het logo en de clubkleuren vastgesteld. 


In de eerste versie van het document was er nog helemaal geen sprake van het shirt met de drie zwarte strepen. Wel stond er ander design. Ook in het turquoise, maar dan met zwarte mouwen en subtiele strepen op de voorkant. We hebben die versie afgestoft, klaargemaakt voor 2023 en toegepast op ons eigen nieuwe kledinglabel: BEAT Cycling Wear.


BEAT renner Jules de Cock in het nieuwe clubshirt.

BEAT Cycling Wear - ons eigen kledinglabel

We hebben spannend kledingnieuws. Jarenlang hebben we een hele mooie samenwerking gehad met AGU. Waarin we onze clubkleding, helmen en andere artikelen op en hoog niveau hebben weten neer te zetten. Toch komt daar nu in goed onderling overleg een eind aan. We bedanken iedereen die vanuit AGU met veel passie hebben gewerkt aan deze mooie samenwerking.


De reden is dat het bij ons begon te kriebelen het afgelopen jaar. We kregen we behoefte aan meer ruimte om onze eigen ideeΓ«n over design en duurzaamheid vorm te kunnen geven. En daar meer eigen vrijheid in te hebben. Ook wilden we graag op onderdelen meer ruimte hebben om samenwerkingen aan te gaan met andere kledingpartners voor de club.


Om aan deze ambities vorm te kunnen geven starten we in 2023 ons eigen kledinglabel: BEAT Cycling Wear. Door een eigen label op te richten krijgen we ook meer invloed op het productieproces en kunnen we alle renners van BEAT beter bedienen. Met snellere levertijden en producten die precies aansluiten bij alle soorten ambities binnen de club.


Dat doen we natuurlijk niet alleen. Onze eerste doelstelling die we op papier schreven is dat we de kwaliteit van de kleding op hetzelfde hoge niveau willen houden. We werken daarvoor onder anderen samen met de gerenommeerde sportkledingproducent Sportconfex. Het in Assen gestationeerde bedrijf is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de kleding voor meerdere grote sportmerken en sportploegen. Ook werken we samen met operationele specialisten uit de sector zelf. Een wielerclub bouwen kunnen we wel, maar goede kleding maken laten we liever over aan de experts.


Met het eigen label nemen we het ontwikkelen van duurzame kleding in eigen hand. De eerste stap is dat al onze shirts worden gemaakt van gerecycled materiaal, net zoals het speciale BEAT The Waste tenue die we droegen tijdens het NK Wielrennen in 2022. In de komende maanden werken we met kledingspecialisten en duurzaamheidsexperts aan de volgende stappen.

Het clubshirt inclusief partners. Dit is Lucas Janssen in de outfit van het Eerste Team.

BEAT is here to stay

Tot slot geven we met de terugkeer naar de 3 strepen geven een belangrijke boodschap af: we blijven altijd trouw aan onze roots. We gaan niet voor korte termijnsucces. We bouwen een professionele wielerclub voor de toekomst. Een club waar iedere wielrenner aan mee kan doen, op je eigen manier en op je eigen niveau. 


In de afgelopen jaren hebben we hier een belangrijke basis voor gelegd. Natuurlijk viel het soms tegen op topsportgebied, maar er ligt een duidelijk toekomstplan waar we ons aan houden. De club groeit en is levendiger dan ooit. Terwijl we dit schrijven maken 75 renners in 9 teams zich op voor deelname aan de grootste internationale Zwift competitie. In juni doen we met meer dan 50 renners mee aan de Schleck Gran Fondo in Luxemburg en met de oprichting van het Offroad Team kunnen we straks in vrijwel alle disciplines wielrenners helpen om hun ambities waar te maken. 


En we zijn pas net begonnen!

Vanaf dinsdag 10 januari verkrijgbaar

De nieuwe clubcollectie is vanaf 10 januari verkrijgbaar. Wil je als eerste op de hoogte zijn als de nieuwe kleding online staat? Meld je dan even aan voor de nieuwsbrief!


Email voorkeur (meerdere mogelijk)