Mijn winkelwagen

Sluiten

Waarom diegene met het hoogste vermogen niet wint..

BLOG | WEBINAR

3 MIN  |  DOOR JACOB WIJNSTRA

Wielrennen is een spelletje van: hoe meer je het doet, hoe beter je wordt. Als je maar sterk genoeg bent win je vanzelf wedstrijden. Hoe graag ik ook zou zeggen dat dat zo is, maar wielrennen is veel meer dan alleen hard trappen.

Wielrennen is een spelletje dat draait om het behouden van energie. Het leuke aan wielrennen is dat je veel energie kunt besparen als je handig bent met de fiets. Je hoeft niet direct zo handig te zijn als Mathieu van der Poel, maar als jij 2 km/u meer afremt voor de bocht moet je die ook weer accelereren na de bocht. Dat is energie die jij kwijt bent ten opzichte van degene die voor je rijdt. Dit is iets wat toch vaak onderschat wordt. Een goede bochtentechniek is dus heel belangrijk en het kan je heel veel energie besparen.

Vooral in criteriums zie je dat heel goed. Er zijn mannen die niet zo goed zijn in het inschatten van de bochten, en zeker in een criterium zie je dit veel terug. Als je voor iedere bocht 5 meter moet laten, dan moet je dit na iedere bocht ook weer extra accelereren. Gemiddeld moet je 200 watt extra leveren om terug in het wiel van je voorganger te komen. Hiermee verlies je heel veel energie, en meestal is dat net dat beetje energie wat je op het laatste mist om een goede sprint te kunnen rijden.

"Degene die zijn benen het meeste stilhoud wint de koers"

Hoe meer je je benen stilhoud, hoe minder energie je kwijt bent. De renner die aan het einde van de koers de meeste energie over heeft, heeft de grootste kans om te winnen. Hier komt natuurlijk een stukje training om de hoek kijken. Door te trainen kun je jouw motor groter maken, en dus zorgen dat je over het algemeen meer energie hebt. Hierdoor word de kans dat je aan het einde van de koers nog energie over houdt groter. 


Als je handig bent in het peloton heb je minder energie nodig dan de ander. Kun je goed tussen de wielen rijden en gaat naar voren opschuiven als vanzelf, dan ben je echt een spekkoper. Andersom: als jij altijd maar door de wind naar voren moet beuken, dan wordt jouw kans kleiner ten opzichte van diegene waarbij het allemaal vanzelf ging.

Dorpenomloop Rucphen

Bas en Adam reden allebei de Dorpenomloop in Rucphen, waar Bas naar een mooie 5e plek sprintte. Bas en Adam zijn twee totaal verschillende renners. In een zenuwachtige koers als Rucphen weet Bas zich goed van voren te handhaven. Adam heeft daar wat meer moeite mee. Ze rijden beiden met dezelfde vermogensmeter, dus we kunnen vrij goed vergelijken. 

Bas finisht de koers met een gemiddeld vermogen van 207 watt. Adam met een gemiddeld vermogen van 256 watt. Dit scheelt 49 watt. Maar wel over 4 uur en 36 minuten. Dit komt neer op 793 kilojoules. Je kunt je dus wel voorstellen dat Bas dus een hele hoop energie overhoudt door efficiënt in het peloton te rijden. Het is dan ook wel een tof om na een koers te kijken hoeveel je je benen stil gehouden hebt. Degene die zijn benen het meest stil houdt tijdens de koers, die wint! Dit is natuurlijk heel wat anders dan 'eerst het bordje van een ander leeg eten', het meest genoemde advies tijdens de koers.

Tijd voor een webinar

Maar het zijn niet alleen de benen die het doen. Er zijn verschillende manier om zoveel mogelijk snelheid te halen uit de energie die jij in de pedalen stopt. De laatste jaren is #aeroiseverything een belangrijk dingetje in de wielerwereld. We komen steeds meer te weten over aerodynamica. Hoe meer je aerodynamisch bent, hoe sneller je gaat met hetzelfde vermogen. En onderschat het niet! 


Hoe dat precies zit leg ik je uit in onderstaande webinar.


GERELATEERDDELEN: 


Shop onze
officiële BEAT kit
Fietsen kan op twee manieren: hard of 
gesoigneerd. Met de BEAT kit en producten 
kan je beiden combineren.
 
Meld je aan bij BEAT
en ontvang alle updates
Ontvang de BEAT nieuwsbrief en 
krijg toegang tot exclusieve 
content.