Winkelwagen

Thijs Zonneveld wordt BEAT renner

Blog /  5 min  /  door Herman ten Kate

Thijs Zonneveld heeft een contract getekend als Renner van BEAT! Thijs gaat deel uitmaken van het Eerste Team van de club. Daarbinnen zal hij één van de gezichten worden van het nieuwe Offroad Team, met een focus op het beach- en gravelracen. Zijn debuut is tijdens Egmond-Pier-Egmond op zaterdag 7 januari. Hij zal ook enkele wegwedstrijden uit gaan komen voor het Continentale Team.


De 42-jarige wielrenner gaat een actieve rol innemen binnen de club. Door zich bij BEAT aan te sluiten wil hij meer mensen stimuleren om te beginnen met wielrennen, wedstrijden te rijden vanaf het laagste niveau en hen helpen om verdere stappen te zetten. 

"Ik kijk al jaren met een hoop plezier en verwondering naar BEAT."

Beginnen en doorgroeien met wielrennen

Thijs' belangrijkste drijfveer om zich bij BEAT aan te sluiten is het meehelpen om meer mensen op de fiets te krijgen, kennis te delen en te helpen om verdere stappen te maken. "Ik kijk al jaren met een hoop plezier en verwondering naar BEAT. Omdat BEAT een club is begonnen en niet alleen maar een profploeg, waarbij het onmogelijk is om als beginnende wielrenner bij aan te sluiten. Wielrennen is een sport waarbij de drempel om te beginnen heel hoog is, zeker op competitief gebied. Bij BEAT staat er nu een piramide waarin mensen kunnen beginnen en in kunnen doorgroeien als de ambities groter worden. Je kan daarin ook gewoon rustig blijven doen wat je doet, maar als je verder wilt kunnen we je een stapje verder helpen."


Nieuwe ontwikkelingen meemaken

In 2007 beëindigde Zonneveld zijn wielercarrière, nadat het niet gelukt was om de stap naar de World Tour te zetten. "In de jaren daarna ben ik gaan inzien dat ik heel erg was vergeten om er plezier in te hebben. Via Strava, strandracen en trainingsgroepen ben ik weer steeds meer in de wedstrijdsport getrokken, maar wel met een hele andere beleving. Ik kan nu niet meer 30 uur per week trainen, mijn voeding afwegen en de week voor de wedstrijd op de bank te liggen. Ik ben nu veel relaxter en geniet vooral van het spelletje. Maar als het startschot gaat ben ik minstens zo fanatiek als vroeger."


De stap naar BEAT heeft ook een journalistieke beweegreden. "Ik wil heel graag meemaken waar ik over schrijf en praat. Ik vind het een gevaar om in een ivoren torentje te zitten en van alles te beweren zonder goed geïnformeerd te zijn. In 2016 reed ik een jaar voor Parkhotel, maar sindsdien is er veel veranderd op het vlak van technologie, vermogensmeters, foodcoach apps en aerodynamica. Door zelf deel uit te maken van het peloton, kan ik zelf voelen hoe alle ontwikkelingen gaan en beslagen ten ijs komen als journalist."


Thijs Zonneveld heeft gekozen voor rugnummer 414

"Leden kunnen bij mij aankloppen voor vragen en we gaan samen trainen naar de belangrijkste evenementen."

Samen toewerken naar gravelwedstrijden

Zonneveld zal als gezicht van het nieuwe Offroad Team vooral strandraces en gravelwedstrijden gaan rijden. "Het mooie van die disciplines is dat je start met iedereen tegelijk, van je dikke buurman tot aan Mathieu van der Poel. Gravel is nu enorm in opkomst en ik wil heel graag zien hoe dat van binnenuit is. Unbound en het WK zijn mijn grootste doelen voor 2023. Als Renner van het Eerste Team vind ik dat het mijn rol is dat alle leden straks bij mij kunnen aankloppen voor vragen, dat we rides gaan organiseren en kunnen trainen naar gezamenlijke doelen op alle niveaus." 


Thijs Zonneveld debuteert op zaterdag 7 januari in de strandrace Egmond-Pier-Egmond. Hij rijdt hierin samen met twee andere aanwinsten van het Eerste Team: Emiel Vermeulen en Jules de Cock. "Daar ben ik heel blij mee, het zijn serieus goeie renners. In de laatste jaren zie je dat teamspel steeds belangrijker wordt en dat gaan we in het gravelracen ook wel zien." 

Een professionele wielerclub waar iedereen renner kan zijn

Het Eerste Team van BEAT vertegenwoordigt alle disciplines van de club op het hoogste niveau. Daar horen momenteel 5 teams bij: Road Team, Track Team, Gran Fondo Team, eRacing Team en straks ook het Offroad Team, dat begin februari wordt gelanceerd. Binnen die verschillende teams gaan we je helpen om de eerste stappen te zetten in die discipline en helpen om ambities waar te maken. Van je eerste stapjes, tot wedstrijden op instapniveau tot aan deelname aan het WK Gravel of Gran Fondo.


Mede-oprichter Geert Broekhuizen: "Omdat we de eerste club zijn die topsport en breedtesport op deze manier combineert, ligt er geen draaiboek klaar. Dus het is een constante zoektocht voor ons om te ontdekken hoe we die werelden het beste bij elkaar brengen. Soms hadden we het gevoel dat we een 'conti-ploegje' hadden en de rest er een beetje bij kwam. We zijn juist een club voor de gewone wielrenner. Iedereen kan bij BEAT komen fietsen, welke ambitie je ook hebt". 


Geert vervolgt: "Daarom zijn we anders naar de rol van topsport gaan kijken en daar komt de term Eerste Team vandaan, dat echt bij een club hoort. We willen natuurlijk een succesvol team zijn, door op ons niveau binnen onze mogelijkheden en budget er het maximale uit te halen. Daarnaast zie je dat wegwielrennen allang niet meer de enige discipline is. Steeds meer mensen gaan fietsen en in steeds meer verschillende disciplines. We willen die disciplines omarmen en aanbieden voor de breedtesport."

Luister BEAT Cycling de Podcast om te horen waarom Thijs Zonneveld renner is geworden bij BEAT.


Ontvang net als Thijs 

je eigen unieke rugnummer