Winkelwagen

Een dagje fietsen in Engeland, hoe werkt dat?

6 MIN  |  DOOR HERMAN TEN KATE         FOTOGRAFIE: ERIK MUS

De conclusie is helder na de Burning Brexit: de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft voorlopig geen impact op fietstripjes aan de andere kant van de Noordzee. In elk geval in 2020 nog niet, dus zet een dagje fietsen in Engeland zeker op de bucketlist van dit jaar! We vertellen je alles wat je moet weten om dit zelf te organiseren.

Brexit (voorlopig) geen drempel voor een episch fietsritje

Met het definitief worden van de brexit op 1 februari middernacht was de grote vraag: wat verandert er? En dan met name voor jou en mij als fietser. Kunnen we nog ongestoord en zonder problemen naar Engeland trekken om daar te fietsen? Wat gebeurt er bij de grenscontrole? En natuurlijk, hoe kijken de Britten zelf tegen ons als EU-maniakken aan na hun definitieve exit? 


We namen de proef op de som en vertrokken op het moment van de brexit met de boot naar Engeland om poolshoogte te nemen van de situatie in Engeland. De conclusie: voorlopig is de brexit nog geen drempel voor een episch fietsritje in Engeland. 

P&O Ferries, dat is vervoer en hotel in één

Tijdens de Burning Brexit maakten we de overtocht met de veerboot van P&O Ferries. P&O vaart elke avond vanuit Rotterdam Europoort naar Kingston upon Hull in Engeland. ’s Ochtends vroeg kom je dan aan op de plaats van bestemming. Ideaal dus! 


In de terminal haal je uiterlijk 1,5 uur voor vertrek je boardingpass en kamersleutel op. Na een snelle paspoortcontrole, fiets je letterlijk de boot op, via de eerste en zeker niet de laatste beklimming van je weekend! Je kunt je fiets kwijt op een speciaal gedeelte op het parkeerdek. De fiets staat hier veilig, maar je kunt er een extra slotje omheen doen om ’s nachts nog lekkerder te slapen. 


P&O Ferries heeft diverse typen slaaphutten in de aanbieding, waarvan wij de meest eenvoudige optie hadden gekozen: een binnenhut (zonder uitzicht) met stapelbed. Eenvoudig is relatief, het ontbreekt je aan niets met beddengoed, handdoeken, toilet en douche, drinkwater uit de kraan en stopcontacten. En het mooiste van alles: omdat je op de terugweg met dezelfde boot teruggaat, kun je gewoon je bagage in de kamer achterlaten tijdens het fietsen! 


Het is aan te raden om je boeking telefonisch te doen, zodat je in één keer de reservering kunt regelen inclusief fiets en behoud van dezelfde kamer. Zeker wanneer je met een groepje reist.  

Fietsen in de Yorkshire Wolds

’s Ochtends word je via de intercom gewekt en heb je anderhalf uur om te ontbijten en je klaar te maken voor vertrek. Nadat je van de boot af bent gefietst heb je ongeveer 11 uur de tijd om de omgeving te verkennen. De eerste kilometers door Hull realiseer je je dat we in Nederland ontzettend verwend zijn met onze fietsinfrastructuur. Maar nadat je de stad uit bent, ligt er een prachtig fietsgebied aan je voeten. 


Onze route voert je over glooiende wegen naar het noorden, waar de Yorkshire Wolds liggen. Binnen 60 km legden we bijna 1000 hoogtemeters af. Deze omgeving is dus behoorlijk heuvelachtig en is qua zwaarte vergelijkbaar met Zuid-Limburg of de Vlaamse Ardennen. De prachtige vergezichten, slingerende valleien en pittoreske dorpjes geven het echter een uniek Brits karakter. 


Een ideale laatste tussenstop is Café Velo in Beverley. Aan de overkant van de indrukwekkende kerk staat namelijk een ware hotspot voor fietsers. Het café is een waar wielermuseum, waar je een heerlijke koffie kunt drinken en fantastisch kunt eten van de veelzijdige kaart. Vanaf Café Velo tot de boot is het dan nog slechts 20 kilometer, waar je rond 5 uur alweer de boot op kunt. 


Bekijk de gehele route via Komoot


Wat moet je meenemen?

Doordat de boot van allerlei gemakken is voorzien, hoef je maar weinig mee te nemen op reis. Met een rugzak of goede bikepackingtas ben je al compleet! En dat is ideaal, want zo kun je op de fiets van en naar de boot fietsen. Het is ongeveer 35 kilometer fietsen vanaf de treinstations van Den Haag en Rotterdam. Enkele dappere deelnemers deden de trip zelfs op de fiets vanuit Amsterdam. 

Wat heb je dan nog wel nodig? 

  • Je paspoort of identiteitskaart 
  • Fietskleding (1 of 2 setjes) 
  • Een setje kleding voor na het fietsen 
  • (sport)voeding voor tijdens de rit 
  • Een extra binnenbandje voor de ruwe Britse wegen 
  • Een adapter met meerdere USB-plugs of powerbank
  • Toiletspullen (shampoo en douche gel is voorzien) 

GERELATEERD

Burning Brexit in 10 foto's